Enkele (magere) recepten om reeds voor Uw eerste consultatie van te genieten!



Californische brochetten (2 personen)
1 portie=125 Kcal=1/4 Kh-waarde

2 halve perziken (vers of in blik op eigen sap of op water)(ca. 100 g)
1 plakje kalkoenham of bereid kalfsgebraad van ongeveer 1 cm dik (ca. 120 g)

10 laurierblaadjes
weinig olie, peper
peterselie
enkele slablaadjes


Snijd de perziken en de ham in blokjes van 3 cm.
Rijg afwisselend aan een brochette of houten pen een blokje vlees, een stuk perzik,
een laurierblaadje en herhaal dit.
Bestrijk de brochetten met de olie en bestrooi met peper.
Rooster, onder een hete grill, de brochetten ongeveer 2 min. aan elke kant.
Steek net voor het opdienen een toefje peterselie aan elk uiteinde van de brochetten.
Serveer op enkele slablaadjes.

Tip: Als variatie kunnen stukjes vooraf geblancheerde groene paprika naast de laurierblaadjes gestoken worden.


Tomatenkomkommersoep (4 personen)
1 portie=25 Kcal=1/4 Kh-waarde


1 ui (ca.100 g)
2 takjes selder
2 kleine tomaten (ca.200 g)
1 kleine komkommer
1 l bouillon of water

Kruiden: basilicum, fijngehakte peterselie
peper en zout

Snijd de schoongemaakte ui en selder grof.
Pel de tomaten en snijd ze in stukken.
Pel de komkommer en snijd hem in grote stukken.
Laat alle groenten gedurende 30 min. koken in de bouillon of het water
Steek de soep door een roerzeef of mix ze.
Breng op smaak met de kruiden, peper en zout.
Dien op met fijngehakte peterselie.


Wortelsla met vruchten (2 personen)
1 portie=75 Kcal=1 Kh-waarde


300 g wortelen
1/2 appel
1/2 sinaasappel
50 g magere witte kaas
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel fijngehakte peterselie
paprikapoeder
peper en zout

Rasp de schoongemaakte wortelen.
Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd hem fijn.
Schil de sinaasappel zorgvuldig, onvlies hem en haal de pitjes eruit.
Vermeng de geraspte wortelen, de sinaanappel en de appel met het citroensap.
Plaats dit mengsel gedurende ongeveer 1/2 uur in de koelkast.
Vermeng de witte kaas met peterselie, peper, zout en paprikapoeder.
Schep dit mengsel door de salade en dien meteen op.


Kalkoengebraad anders (4 personen)
1 portie=275 Kcal=1 Kh-waarde


500 g kalkoengebraad
2 eetlepels vetstof
1 grote ui(ca.150 g)
1 rode paprika(ca.150 g)
1 groene paprika (ca.150 g)
peper en zout
300 g bleekselder
1 teentje knoflook
1 middelgrote appel
1 dl ongezoet appelsap

Snijd de schoongemaakte ui in ringen.
Halveer de paprika's en verwijder de zaadjes.
Snijd de paprika's en de bleekselder in reepjes.
Snijd 2 rode reepjes in kleine stukjes en houd ze apart.
Verhit de rest van de vetstof in een pan en laat hierin het gebraad rondom kleuren.
Voeg na ongeveer 10 min. het appelsap toe en laat gedurende 50 min. stoven.
Voeg ui, paprika, peper, zout en bleekselder toe en pers het knoflook met een knoflookpers hierover uit.
Laat nog ongeveer 15 min. gaar stoven terwijl af en toe omgeschept wordt.
Schil intussen de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor.
Snijd de appel in schijfjes van 1/2 cm en bak deze een halve minuut aan elke kant in de overige vetstof.
Leg het gebraad op een verwarmde schotel.
Haal met een schuimspaan het groentenmengsel uit de pan, breng op smaak met peper en zout en schik daarna de groente rond het vlees.
Garneer het gebraad met de schijfjes gebakken appel en overgehouden stukjes rode paprika en dien onmiddellijk op.


Grapefruitsla met yoghurtsaus ( personen)
1 portie=50 Kcal=1 Kh-waarde


1 grapefruit of pompelmoes met pel van ca.250 g
1 grote zachtzure appel
1 gemiddelde tomaat
enkele slablaadjes
1 grote ui
3 eetlepels magere yoghurt
3 eetlepels magere melk
peper, zout en paprikapoeder
1 eetlepel citroensap, wat bieslook en peterselie

Schil de grapefruit zorgvuldig, ontvlies de partjes en snijd ze in stukjes.
Schil de appel, ontvlies en ontpit de tomaat en snijd beide in gelijke blokjes.
Meng alles samen en serveer het op enkele slablaadjes in aparte schaaltjes.
Snijd de helft van de ui in dunne ringen en bestrooi ze met paprikapoeder.
Garneer ieder schaaltje met enkele uienringen.
Snipper wat overgehouden ui fijn en meng die met de yoghurt, de melk, het citroensap, de fijngesnipperde kruiden, peper en zout.
Geef dit sausje er afzonderlijk bij.

Tip: als variatie op dit recept kunnen 50 garnalen toegevoegd worden:
1 portie=75 Kcal=1 Kh-waarde